Всесвітній день шоколаду. Це досить молоде свято, започатковане французами у 1995 році, швидко набрало популярність у всьому світі. Воно відзначається 11 липня. У цей день різноманітні заходи і фестивалі присвячені шоколадній тематиці.
Існують так само і інші свята шоколаду, не такі глобальні в порівнянні зцим днем. Так, наприклад, у Сполучених Штатах Америки, крім всесвітнього дня шоколаду, відзначають ще два « шоколадні» дні - 7 липня і 28 жовтня.
Історія виникнення шоколаду бере свій початок у Мексиці. Існує версія, що першими на планеті навчилися робити шоколад ацтеки, які назвали його "їжа богів". До Європи шоколад був доставлений іспанськими конкістадорами, котрі назвали його "чорним золотом" і використали в якості зміцнюючого витривалість і сили напою. В Європі вживали шоколад лише у аристократичних колах. Дами вищого суспільства мали думку, що шоколад є афродизіаком.
Досить тривалий час шоколад уживався тільки в рідкій формі. Звична всім форма плитки виникла лише в середині дев'ятнадцятого століття. У 1828 році голландцем Конрадом ван Хаутеном був оформлений патент на гідравлічний прес, за допомогою якого можна було з какао-бобів добувати олію.
Незабаром у 1874 році англійською фірмою "Фрай і Сини" вдалося навчитися змішувати масло какао-бобів з какао-порошком і цукром. На новий шоколад, який має форму плитки, став виникати великий попит.
Шоколад є кондитерським виробом, виготовленим з какао і цукру. Так само для виготовлення шоколаду можуть бути використані подрібнені ядра горіхів, сушені фрукти, сухі вершки та молоко. Відмінність шоколаду це - висока калорійність, тривалий термін зберігання, унікальний смак і аромат, а також висока харчова цінність.
Продукти какао включають в себе: какао терте і масло какао. Продукти какао виготовляються з какао-бобів, які є складовими дерева какао, яке росте у тропічних зонах земної кулі.
Сучасною наукою було встановлено, що шоколад містить у собі елементи, які впливають на психологічний відпочинок людини. Темні сорти шоколаду сприяють виробленню ендорфіну. Це гормон щастя, який сприяє поліпшенню настрою і підтримує тонус організму.
Є й гіпотеза, яка стверджує, що шоколад допомагає боротися з раком і значно уповільнює старіння людського організму. Вчені спростовують версію щодо того, що шоколад здатний знижувати масу тіла людини, так як містить багато поживних речовин, жирів, а відповідно і калорій.
Та все ж ласуни усього світу відзначають 11 липня Всесвітній день шоколаду - чудове міжнародне свято.
|