Понеділок, 21.07.2025, 17:19
Вітаю Вас Гість | RSS

Мій сайт

Категорії розділу
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 70
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Каталог статей

Головна » Статті » Мої статті

Всесвітній день шоколаду. Історія. Виготовлення. Властивості шоколаду

Всесвітній день шоколаду. Це досить молоде свято, започатковане французами у 1995 році, швидко набрало популярність у всьому світі. Воно відзначається 11 липня. У цей день різноманітні заходи і фестивалі присвячені шоколадній тематиці.

Існують так само і інші свята шоколаду, не такі глобальні в порівнянні зцим днем. Так, наприклад, у Сполучених Штатах Америки, крім всесвітнього дня шоколаду, відзначають ще два  « шоколадні» дні - 7 липня і 28 жовтня.

Історія виникнення шоколаду бере свій початок у Мексиці. Існує версія, що першими на планеті навчилися робити шоколад ацтеки, які назвали його "їжа богів". До Європи шоколад був доставлений іспанськими конкістадорами, котрі назвали його "чорним золотом" і використали в якості зміцнюючого витривалість і сили напою. В Європі вживали шоколад лише у аристократичних колах. Дами вищого суспільства мали думку, що шоколад є афродизіаком.

Досить тривалий час шоколад уживався тільки в рідкій формі. Звична всім форма плитки виникла лише в середині дев'ятнадцятого століття. У 1828 році голландцем Конрадом ван Хаутеном був оформлений патент на гідравлічний прес, за допомогою якого можна було з какао-бобів добувати олію.

Незабаром у 1874 році англійською фірмою "Фрай і Сини" вдалося навчитися змішувати масло какао-бобів з какао-порошком і цукром. На новий шоколад, який має форму плитки, став виникати великий попит.

Шоколад є кондитерським виробом, виготовленим з какао і цукру. Так само для виготовлення шоколаду можуть бути використані подрібнені ядра горіхів, сушені фрукти, сухі вершки та молоко. Відмінність шоколаду це - висока калорійність, тривалий термін зберігання, унікальний смак і аромат, а також висока харчова цінність.

Продукти какао включають в себе: какао терте і масло какао. Продукти какао виготовляються з какао-бобів, які є складовими дерева какао, яке росте у тропічних зонах земної кулі.

Сучасною наукою було встановлено, що шоколад містить у собі елементи, які впливають на психологічний відпочинок людини. Темні сорти шоколаду сприяють виробленню ендорфіну. Це гормон щастя, який сприяє поліпшенню настрою і підтримує тонус організму.

Є й гіпотеза, яка стверджує, що шоколад допомагає боротися з раком і значно уповільнює старіння людського організму. Вчені спростовують версію щодо того, що шоколад здатний знижувати масу тіла людини, так як містить багато поживних речовин, жирів, а відповідно і калорій.

Та все ж ласуни усього світу відзначають 11 липня  Всесвітній день шоколаду - чудове міжнародне свято.

Категорія: Мої статті | Додав: VikaTeacher (22.04.2016)
Переглядів: 269 | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Вхід на сайт
Пошук